Заготпункти працюють на кожному ринкуПитання лише в ціні Осінньо-зимовими видами заготівель традиційно займається Черкаська облспоживспілка. Заготовляє горіхи, гарбузове насіння, квасолю та сухофрукти. Усе це добро приймають у 556 магазинах та 334 заготівельних пунктах по всій області. Але люди не поспішають нести до них свої припаси, адже заготівельники, які їздять по дворах або ж приймають товар на оптових ринках, пропонують більшу ціну. – Ми приймаємо горіхи по 6 гривень за кілограм, квасолю – по 5 гривень, гарбузове насіння по 16 гривень, – розповідає заготівельник Центрального ринку Черкас Микола Скіба. – Товару приносять дедалі менше й невеликими партіями. Хто їде на базар скуповуватися чи спродуватися – захвачує з собою торбу-дві з горіхами чи насінням. Як розповів Микола Скіба, гарбузове насіння поділяється на кілька видів: звичайне, волоське (біле) та дубове (темне). Най-більше цінується звичайне насіння. Воно й коштує найдорожче, бо, за словами заготівельника, експортується за кордон. – Ми не можемо запропонувати людям більшу ціну, бо працюємо офіційно, сплачуємо податки, – пояснює заступник голови правління Черкаської облспоживспіл-ки Володимир Могилей. – Крім того, ми вимагаємо з людей довідки про ідентифікаційний код та довідки про наявність земельної ділянки та інші, що передбачені державними нормативними документами. А перекупники під’їжджають під самий двір і без усяких довідок скуповують усе підряд: від м’яса до брухту. Зрозуміло, що людям простіше й вигідніше здавати продукцію так, ніж нести її на заготпункт.
Українські горіхи та насіння цінуються за кордоном
Куди ж діваються зібрані в людей горіхи та насіння? Як розповів заступник голови правління Черкаської облспоживспілки Володимир Могилей, українські горіхи досить високо цінуються в Європі. Адже вони екологічно чисті, не містять антибіотиків, як, наприклад, китайські. Та й коштують помірно. Саме за кордон і відправляється переважна кількість сировини, скупленої посередниками в Україні. Частину продукції купують й українські кондитерські фабрики. На ринку нам також розповіли, що олію з нашого гарбузового насіння використовують у Європі для виробництва дорогої губної помади.
http://www.novadoba.info/consumer/754-shchastja-v-shkaralupi
|